Süreklilik Testi Nedir?

Süreklilik testi, elektrik işi yapan tesislerde topraklama yönetmeliğine uygun olarak yapılması gereken ölçüm ve testlere denilmektedir. Süreklilik testlerin yapılma amacı iki iletken arasında bulunan direnci ölçmek olarak belirlenmiştir. Elektrikte süreklilik kimyasal ve mekanik yıpranmalara karşı koruma oluşturmak şeklinde yapılmalıdır. Ayrıca süreklilik testi bir iletkende bütünlüğü yani iletkenler arası geçişin ölçülmesi şeklinde anlatılmaktadır.

Özellikle topraklama tesislerde süreklilik testi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Elektrik Tesisleri Topraklama Yönetmenliğine uygun olarak testlerin yapılması gerekmektedir. Bunun yanında topraklama tesislerinde yapılan süreklilik testleri koruma sağlayan iletkenlerin bağlantılarının kontrol edilmesi ile sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Mekanik Ölçüm Hizmetleri

Süreklilik Testlerini Yaptırmak Neden Önemlidir?

Süreklilik testleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın bakım ve onarım başlıklı yönetmenliğinde tesisatlar konusu altında belirtilmiştir. Elektrik işi yapan tüm tesislerde senede bir kere yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bununla birlikte bu testler ancak elektrik mühendisleri, teknikerleri ya da yüksek teknikerler tarafından yapılabilmektedir. Aksi halde yapılan testler geçerli olmamaktadır. Bununla birlikte bu tesislerde süreklilik testi sistemde bulunan tüm kablolardan geçen akım değerine bakılarak ölçülmektedir.

Ayrıca sigorta ve şalterlerden geçen akım değerinin de kontrolü sağlanmaktadır. Bu ölçümlerin temelinde elektrik akımlarının insan vücuduna ve işletmelere verebileceği zarardan korunması temeline dayanmaktadır. Süreklilik testinde ölçümler nitel ve nicel olarak iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Nitel ölçüm herhangi bir ölçüm aleti kullanmadan gözle yapılan ölçümlerdir. Nicel ölçüm ise ölçüm cihazları ile yapılan ölçümleri kapsamaktadır.

 

Süreklilik Testleri Hangi Yönetmeliklere ve Standartlara Göre Yapılmalıdır?

Süreklilik testleri bazı yönetmeliklere ve standartlara uygun olarak yapılmalıdır. Aksi halde herhangi bir geçerliliği olmamaktadır. Bu nedenle bu yönetmelik ve standartların iyi bilinmesi gerekmektedir. Süreklilik testi yönetmelikleri şekildedir:

– Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği

– Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği

– Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği

Süreklilik testlerinde uyulması gereken standartlar ise şu şekildedir:

– TS HD 603 64 – 4 – 43 binalarda elektrik tesisatı – güvenlik koruması – aşırı akıma karşı koruma

– TS HD 603 64 – 5 – 54 bina elektrik tesisatları – elektrikli cihazları seçimi ve montajı – topraklama düzenlemeleri ve görüntü koruyucu iletkenler

Süreklilik testlerinin bu yönetmelik ve standartlara uygun olarak ölçülmesi oldukça önemlidir. Elektrik akımının yanlış kullanımda ve gerekli tedbirler alınmadığında insan ve işletmeler için yıkıcı zararları olabilmektedir. Bu nedenle süreklilik testleri yılda bir kez mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca süreklilik testlerinin yapılması kanunla da sabittir ve bu işi yapan bir çok firma bulmak mümkündür.

    Amper Enerji İletişim Formu

    Firma emailiniz ile formu doldurmanızı rica ederiz. Uzman ekibimiz sizlerle en kısa sürede iletişime geçecektir.