Basınçlı kap olarak görülen kazanlarda temel prensip; hidrostatik testinin yapılması esasına dayalıdır. Aksi belirtilmediği durumlarda standart olarak işletme basıncına bağlı olarak uygulanır. Bir yılı aşmayan sürelerde kontrollerin yapılması önemlidir. İş ekipman özelliğinin yanı sıra işletme kaynaklı zorunlu şartlar oluşması durumunda, hidrostatik test mümkün olmamaktadır. Bu tür bir durumda, standartlarla belirlenen tahribatsız muayene yöntemi uygulanır. Firmamız uzmanlığı ile sunulan rapor ile olası tehlikelerin önlenmesi amaçlanır. Kazan periyodik muayenesi hizmetlerimizi görmek için tıklayabilirsiniz.
Kazan Çeşitlerine Göre Muayenede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sıcak su ve kalorifer kazanları: TSEN 12952-6 standartlarına uygun kriterler ile gerçekleştirilmelidir. Basınç testleri ve gerekli durumlarda tahribatsız muayene yöntemleri ile kontrol sağlanır.
Buhar kazanı muayenesi: Yüksek sıcaklık ve basınçta çalışan ekipman olmaları dolayısıyla emniyet açısından kazanda, ikişer adet güvenlik teçhizatı kullanılmasına dikkat edilmelidir. Yine TS 2025 VE TSEN 13445-5 standartlarına da uygunluk önemlidir.
Kızgın Yağ Kazanları Muayenesi: Yüksek ısı yüklü proseslerde kullanılır. Genel sanayide kullanılan kazan türleri TS-EN 12952-6 standartlarında yer alan kriterler sağlanarak kontrol gerçekleştirilir.
Kazan Periyodik Muayene Tavsiyeleri
- Kazan yakılmadan önce tesisat suyu kontrol edilerek eksikliği durumunda tamamlanması gerekir. Aynı zamanda barometre ve termometrede sürekli kontrol edilmelidir.
- Riskli durumların oluşması hesaba katılarak kazan periyodik muayene sırasında bir çuval kül hazır bulundurulur. Söndürülmesi gereken durumda yanan kömürün üzerini tamamen kaplayacak biçimde kül atmak suretiyle söndürme işlemi gerçekleştirmek açısından önemli bir ayrıntıdır.
- Kazan ısısı 90 derecenin üzerine çıkarılmamalıdır
- Kazan ısısının 90 derece üzerine çıkmasının söz konusu olması halinde, kül kapağını kapatarak kazanı küllemek önemlidir.
- Isısı 50 derece üzerinde olan bir kazana asla soğutmak amaçlı su uygulaması yapılmamalıdır.
- Kazan muayenesi detaylı ve uzmanlık gerektiren bir bakımdır. Yasal zorunluluğun yanı sıra iş güvenliği ve işletme güvenliği açısından da önemi büyüktür. Bu bakımdan alanında uzman bir firma ile çalışmak ve gerekli önlemleri zamanında almak önem taşır.
Kazan Periyodik Bakımları Ne Kadar Sürede Yapılır?
İmalatçı firmaların öngördüğü aralıkta yapılır. İmalatçı tarafından herhangi bir husus belirtilmemesi halinde gerekli risk analizlerinin yapılması koşuluyla kullanım süreleri de göz önüne alınarak 1 yılı aşmayan sürelerde yapılmalıdır.