Günümüzde çalışma ortamındaki konfor ve zararlı havanın tahliyesi büyük önem arz etmektedir. İş güvenliğine verilen önemin artmasıyla birlikte termal ve iç konfora, rahat çalışma ortamına verilen önem de artmıştır. Havalandırma tesisatları hemen hemen her işletmede var olmakta olup çalışma şartlarına göre farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Örneğin bir ofiste ısıtma soğutma işlevi görürken, bir boya fabrikasında tepkime sonucu çıkan zararlı gazların tahliyesinde kullanılabilir.
Kullanıldığı her ortamda doğru ve kontrollü çalışması ile oluşabilecek meslek hastalıklarını ve çalışana gelebilecek zararları minimuma indirir. Ülkemizde geçmişten gelen çok fazla meslek hastalığı bulunmaktadır. Bu meslek hastalıklarının büyük bir çoğunluğu rahat bir çalışma ortamı sağlanmadığı için oluşmaktadır. Genellikle kısa vadede etkisini göstermeyen bu meslek hastalıkları çok uzun zamandan sonra yavaş yavaş etkisini göstermektedir.
Havalandırma tesisatı, çalışanların sıcak ve soğuk hava koşullarından etkilenmemesi, zehirli gaz solumaması, hava akışından oluşabilecek her türlü etkiden korunmasını sağlayan bir sistemdir. Bu yüzden havalandırma tesisatının periyodik kontrolü uzman ekipler tarafından yapılmalı ve doğru hesaplamalarla bu sistemin yeterliliği değerlendirilmelidir.
Havalandırma ve klima tesisatı periyodik kontrolü projede belirtilen kriterlere uygun olarak yapılıp yapılmadığına göre değerlendirilir. Uzman ekipler tarafından hazırlanması gereken havalandırma ve klima tesisatı kontrolü formunda zorunlu ve önemli olan hususların başında proje uygunluk gelir. Hesaplamalar, menfezler ve üniteler bu kapsamda kontrol edilip, projeyle örtüşüp örtüşmediğine bakılır. Havalandırma ve klima tesisatı, insan yaşamı için gerekli uygun sağlık şartlarını sağlayacak ve üretimin zorunlu kıldığı termik ve psikometrik şartları gerçekleştirecek şekilde projelendirilmelidir.
Havalandırma tesisatı periyodik kontrolünde hız ölçümü anemometre ile yapılarak hesaplanan alan ile birlikte daha sonra debi hesabı karşılaştırılması yapılır. Menfezlerin ve ünitelerin temizlik ve çalışma durumları kontrol edilir. Ünitelerin motor aksamı ve kasası kontrol edilerek oluşabilecek bir arıza öncesinden tespit edilmiş olur.