Haberlerde sıkça görülen ‘Elektrik Kontağından Çıkan Yangın’ genelde kablo ve ekipmanlardaki aşırı ısınmadan kaynaklanır. Ekipmanların aşırı yük altındaki dayanım sınırı aşıldığında ilgili ekipmanlar zorlanır ve ısınmaya başlar. Isınmaya bağlı olarak iletken kısımları izole eden malzeme deforme olur ve kısa devre oluşur. Oluşan Kısa Devre Akımı, Aşırı Akım Koruma Ekipmanının açma akımından daha düşük bir akım ise devre elemanı açmayı yapmaz ve bunun sonucunda ‘Elektrik Kontağından Çıkan Yangın’ meydana gelir. Bunun yanında iletken ek ve bağlantı noktalarındaki gevşek bağlantılardan kaynaklı oluşabilecek ısınmalar da aynı şekilde ‘Elektrik Kontağından Çıkan Yangın’ sebebi olabilir.
Elektrik Kontağından Yangın Çıkar Demek Doğru mu?
‘Elektrik Kontağından Çıkan Yangın’ları önlemek için öncelikle uygun tesisat yapılmalı ve uygun ekipman kullanılmalıdır. Bunun yanında etkin topraklama yapılması gerekmektedir. Kablo kesiti yükse uygun şekilde belirlenmeli ve Aşırı Akım Koruma Ekipmanı da bu yükün çekeceği akıma göre belirlenmelidir. Bir toprak kısa devresi durumunda Aşırı Akım Koruma Ekipmanının açma akımını sağlayacak olan topraklama değeri elde edilmelidir. Bunun dışında panolarda bağlantı noktalarında ve kablolarda oluşabilecek ısınmalar kontrol edilmelidir.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz tespitler ancak Elektrik Tesisat Muayenesi ile mümkündür. Elektrik Tesisat muayenesi kapsamında; Termal Kamera yardımı ile ısı kontrolleri yapılarak ısınmalar tespit edilebilir. Topraklama Ölçümü yardımı ile Aşırı Akım Koruma Ekipmanı’nın kısa devreye karşı koruma yapıp yapmadığı tespit edilir. Bu testlerin sonucunda ısınma problemleri büyük oranda tespit edilmiş olur. Tespit edilen ısınmalara ivedilikle müdahale edilmeli, probleme çözüm getirilmelidir.
Elektrik Kaynaklı Yangınlara Müdahale
Elektrik tesisatlarında oluşan yangınlara müdahalede elektrik çarpmasına karşı koruma önlemlerinin alınması gerektiği bilinmelidir. Bu bakış açısıyla hareket edersek mevcut yangına müdahale etmeden önce mümkünse müdahale edilecek bölümde elektrik kesintisi yapılmalıdır. Yangına müdahale edilecek olan yangın söndürme ekipmanının ise elektrik kaynaklı yangınlara müdahaleye uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yangınlara müdahale önceden belirlenmiş ve elektrik kaynaklı yangınlara müdahale hakkında bilgili kişilerce yapılmalıdır.
Müdahale öncesi yapılan elektrik kesintisi tüm tesiste yapılmamalı yalnızca yangınla alakalı kısımda yapılmalıdır. Aksi takdirde aydınlatma, yangın pompaları gibi yangın esnasında çalışmasını isteyeceğimiz ekipmanları da etkisiz kılmış oluruz. Yangın esnasında kablo izolasyonları eriyeceği için yakınındaki iletkenlerle kısa devre olma ihtimaline karşı çevredeki iletkenlere de temas edilmemelidir.