Elektrik iç tesisat için muayene raporunun bazı kriterleri vardır. Bu kriterler karşılanmadan muayene raporu alınmamaktadır. Bu rapor sadece tek bir defa da alınmamaktadır. Elektrik iç tesisatının doğru çalışmaması çok kötü sonuçlar doğrulabilmektedir. Bu bakımdan elektrik iç tesisat muayene raporu hey yıl alınmalıdır. İş ve can güvenliğinin sağlanması adına bu bir zorunluluktur. Tabi ki de bu raporun alınması için bazı maliyetler vardır.
Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu İçeriği Nasıldır?
Bu rapor herkeste olması gereken bazı temel bilgiler içermek zorundadır. Bu bilgilerin tamamı işletmenin bilgileri ile alakalıdır. Raporda bu raporun nasıl ve ne zaman verildiği bilgiler de mutlaka olmalıdır. Buna ek olarak bu raporun nereden tahsis edildiği de bir başka içeriktir.
Tesiste ya da işletmede yapılan her bir kontrol bu raporda bulunmalıdır. Son elde edilen veriler ve tüm sonuçlar da raporun bir başka içeriğidir. Sonuç bölümünde de bu bilgiler toplanır.
Sonuç bölümünde ise belirlenen tesisin tesisat durumu ele alınır. Yani işletmenin elektrik tesisatına uygun olup olmadığı bu sonuç bölümünde belirtilir. Tüm bu bilgilerin içerisindeki bu sonuç bölümü en önemli kısımdır. Bu yüzden de iyi bir şekilde düzenlenmesi ve aktarılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise eksikliklerdir. Elektrik tesisatında bulunan herhangi bir eksiklik ya da aksaklık buraya aktarılır. Bu sorunun çözümü adına yine sonuçlar bölümü kullanılır.
Elektrik İç Tesisat Muayene Raporunda Gerekli Ölçümler Nelerdir?
Tüm ölçümlerin isim isim listesi yer almalıdır. Raporda bir diğer ölçüt ise her bir ölçümün değerleridir. Bu değerler tam karşılığı ile rapora birebir işlenmelidir. İşlenmesi şart olan bazı ölçüm başlıkları da şu şekildedir:
- Elektrik iç tesisatının ölçümleri
- Elektrik panolarının tüm kontrolleri
- Fonksiyon testleri
- Görsel Kontrol testleri
- Termal kamera muayenesi
- Topraklama Ölçümleri
İlginizi Çekebilir:Elektrik İç Tesisat Kontrolü
Bu kontrollerin tamamı raporda var ise raporun büyük bir bölümü tamamlanmış demektir. Tabi ki de raporun ilgili kurumlara iletilmesi gerekmektedir. Bu raporun bir kere hazırlanıp teslim edilmesi yeterli değildir. Çünkü elektrik ve tesisat işlemleri aksayabilmektedir. Olası hataların gözden geçirildikten sonra düzenlenmesi adına bu rapor her yıl hazırlanmalıdır.
Her yıl düzenli olarak bu ölçümler birebir rapora eklenmelidir. Rapor da düzenli olarak ilgili kurumlara iletilmelidir. Tüm bu işlemler zor gibi gözükse de bunlar zorunludur. Herhangi bir iletilmeme durumun da ise işletmelere belli başlı yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yüzden bu raporun her daim düzenli olarak teslim edilmesi gerekir.