İster bir üretim tesisi olun ister bir hastene. İyi bir topraklama elektrikle çalışan sistemlerinizin kesintisiz ve arızaya neden olmayacak şekilde çalışması için ilk gerektir. Etkili bir topraklama sistemi olmadan, enstrümantasyon hataları, harmonik bozulma sorunları, güç faktörü sorunları ve bir dizi olası plansız duruştan bahsetmek mümkün olacaktır. Dahası iyi bir topraklama olmadan iş ve işçi sağlığından söz edilemez.
Arıza akımları, uygun şekilde tasarlanmış ve bakımı yapılmış bir topraklama sistemi aracılığıyla toprağa giden bir yola sahip değilse, insanları da içerebilecek istenmeyen yolları bulacaklardır. Dünyada birçok kuruluş elektriksel güvenliği sağlamak için topraklama için öneriler sunar ve / veya standartlar geliştirir. Bunları bir kısmı aşağıdaki gibidir.
- OSHA (Mesleki Güvenlik Sağlık İdaresi)
- NFPA (Ulusal Yangından Korunma Derneği)
- ANSI / ISA (American National Standards Institute ve Instrument Society of America)
- TIA (Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği)
- IEC (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu)
- CENELEC (Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi)
- IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü)
Elektriksel Güvenlik Topraklamanın Temeli
İyi topraklama bir güvenlik önleminden daha fazlasıdır. Güvenilir bir topraklama aynı zamanda endüstriyel tesislere ve ekipmanlara zarar gelmesini de önler. İyi bir topraklama sistemi, ekipmanın güvenilirliğini artıracak ve yıldırım veya arıza akımlarından kaynaklanan hasar olasılığını azaltacaktır. Elektrik yangınları nedeniyle işyerinde her yıl milyarlarca lira kaybedilmektedir. Elektrik kaynaklı yangınların temelinde çoğunlukla bakımı yapılmamış topraklama sistemleri gelir.
Hem unutulsa da yıldırım ve aşırı gerilimden korunmada topraklama da büyük önem taşır.
Topraklama sistemleri de proaktif bakımların bir parçası olmalıdır. Zamanla hava, nem, kimyasallar, oksitlenme vb nedenlerle topraklama direnç değeri değişebilir. Artan bu direnç değerleri neticesinde koruma elamanlarından, hata akımlarına birçok parametrede değişir. İşte rutin topraklama ölçümü yaparak topraklama sistemlerinde oluşabilecek istenmeyen durumların önüne geçilir. Bu nedenle topraklama ölçümleri çok iyi bir proaktif bakım yöntemidir.
Topraklama Ölçümünün Tesisinize Faydaları
- İş ve işçi sağlığı sağlanır.
- Plansız duruşlar engellenir.
- Ekipman arızalarının önüne geçilir.
- Kaçak akım rölesi gibi koruma elamanlarının doğru çalışması sağlanır.
- Yıldırım ve aşırı gerilimden korunmada olası darbeler engellenir.
- Elektrik kaynaklı yangınların önüne geçilir.