Topraklama elektrik tesisatında meydana gelebilecek problemlerin önlenmesine yardımcı olan bir sistemdir. Bu sistemler olası bir hata ya da kaçak durumunda insanların zarar görmesini önlerler. Dolayısıyla bugün elektrik tesisatının bulunduğu her türlü yapı ve sistemde topraklama hattı mutlaka kullanılır. Aynı zamanda bu topraklama hatlarının direnç değerleri ile ilgili, gerçekleşebilecek sorunların önüne geçilebilmesi açısından bakımın ve ölçümünün periyodik olarak yapılması gerekir. Bu bakımların düzenli olarak yaptırılmadığı durumlarda ortaya çok ciddi, hayati risk oluşturabilecek sorunlar çıkabilir.
Bu tip sorunların ortaya çıkmasının önlenmesi açısından 2001 yılında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından bir yönetmelik yürürlüğe sokulmuştur. Bu yönetmelik uyarınca artık elektrik tesisatlarının mevcut bulunduğu her türlü yapı ve sistemde topraklama hatlarını kullanmak zorunludur.
Topraklama Ölçümü Yöntemleri
Türkiye’de 5 farklı yöntemle topraklama ölçümü yapılmaktadır. Bu yöntemlerden ilki meger topraklama ölçümüdür. Bu ölçüm yönteminde, toprak megeri ya da diğer adıyla toprak direnci test cihazı kullanılır. Meger ile yapılan toprak direnci ölçümlerinde toprak nemli olmalıdır. Eğer toprak kuruysa, toprağın nemlendirilmesi için yeterli miktarda su dökülmelidir.
Bir diğer yöntem multimetre ile topraklama ölçümüdür. Bu ölçme yönteminde ileri teknoloji aletler kullanılır. Burada önemli olan nokta kullanılacak cihazın manuel mi yoksa dijital mi olduğudur. Eğer cihaz manuelse profesyonel kişiler tarafından kullanılmalıdır. Ama eğer cihaz dijitalse herhangi bir kişi tarafından kullanılabilir. Yalnızca ölçüm kademesi cihaza doğru olarak girilmelidir.
Bir diğer yöntem ölçü aleti ile topraklama ölçümüdür. Bu ölçüm işleminde P ve C çubukları bulunmaktadır. Bu çubuklar toprağa saplanır. İki çubuk arasında bulunması gereken mesafe 10 metredir, 10 metrenin mümkün olmadığı durumlarda 5 metre de kabul edilebilir bir mesafedir. Farklı renklerde bulunan kablolar elektrotlara sabitlenerek ölçüm işlemi gerçekleştirilir.
Yukarıda sayılan ölçüm işlemleri dışında, yine uzman kişiler tarafından pano ile topraklama ölçümü ve prizden topraklama ölçümü de yapılabilmektedir.
Topraklama Ölçümü Hangi Firmaya Yaptırılmalı? A Tipi Akredite Muayene Kuruluşları
Özellikle 2001 yılında yürürlüğe giren yönetmelikten sonra bu işi yapan pek çok firma ortaya çıktı. Bu firmalardan bazıları zaman içinde faaliyetlerine son verirken, bazıları da büyüyerek Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden oldu. Bu şirketlerden biri de Amper Enerji’dir. Amper Enerji A tipi akredite bir muayene kuruluşudur. Ekipleri tamamen uzman ve alanında eğitimler almış kişilerden oluşmaktadır.
Dolayısıyla eğer topraklama ölçümü yaptıracaksınız, topraklama ölçümü yapan firmalar arasında çok fazla araştırma yapmanız gerekmez. Amper Enerji alanında lider bir firma olduğundan, genellikle pek çok birey ve şirket tarafından tercih edilir.
Topraklama Ölçümü Fiyatları
Topraklama ölçümü fiyatları, ölçüm sırasında hangi yöntemin kullanılacağına göre değişkenlik göstermektedir. Bazen ölçüm sanıldığı kadar basit bir şekilde gerçekleşmeyebilir. Bu tamamen yapı ya da sistemin elektrik tesisatı ile ilgilidir. Dolayısıyla pek çok parametreye bağlı olarak fiyatlar değişebilir.