Mekanik veya hidrolik olarak iki ana tipi bulunan yükleme rampası, binaların depo alanı ile nakliye aracı arasında köprü vazifesini yürütür. Yüklenilecek aracın tipi, yüksekliği, indirme-bindirme alanının yoğunluğu ve binanın fiziksel yapısı kriterlerine göre yükleme rampası da değişkenlik göstermektedir. Menteşeli dilli rampalar, teleskopik dilli rampalar, ısı izolasyonlu rampalar ve mekanik yükleme köprüleri, kullanım alanları ve özellikleri farklı yükleme rampası çeşitleridir. Mekanik yükleme köprüleri ise uzun körüklere göre dizayn edilen ve gerektiğinde ray üstünde kayarak nakil işleminin güvenliğini sağlar niteliktedir. Hareketli yükleme rampası; rampa ya da yükleme rampası olarak da adlandırılmaktadır.
Bu ekipmanlar dışında kaldırma-iletme ekipmanları başlıkları altında; caraskal, asılı erişim donanım(sepet), sütunlu çalışma platformu, araç kaldırma lifti, kriko, mobil vinç, kule vinç, inşaat asansörü, istif makinesi, zincirli ve halatlı çektirmeler, kaldırma ekipmanları(mapa, kurt ağzı, manyetik tutucu vb.), halat, sapan, zincir, yürüyen bant ve merdiven gibi ekipmanların kontrolleri de uzman ekiplerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.
Hareketli Yükleme Rampası Nerelerde Kullanılır?
Hareketli yükleme rampaları genellikle sanayi bölgelerinde, fabrikalarda, servislerde, tır yükleme alanlarında, depolarda kullanılır.
Hareketli Yükleme Rampası kontrol ve rapor İşlemleri nasıl yapılır?
Hareketli Yükleme Rampası periyodik kontrolünü firmamız alanında uzman personeller ile gerçekleştirmektedir. Standartlara ve yönetmeliklere bağlı, kontrol esaslarını ve İSG kurallarını bilen, işletme kurallarına saygılı çalışma arkadaşlarımız tarafından periyodik kontrollerinizi gerçekleştirmekteyiz. Periyodik kontrolü yapılacak her ekipmanın teknik özellikleri farklı olduğundan her bir ekipman için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler ve süreç hakkında firmamız tarafından sürekli olarak bilgilendiriliyor olacaksınız. Teknik kontrol ve deneyler haricinde görsel olarak da farklı maddeler ve muayene kontrol kriterleri bulunmaktadır. Bu işlemler gerçekleştirilirken bilgilendirme ve açıklama sürekli olarak yapılacaktır. Raporlama işlemleri bakanlık numarası bulunan, birimine göre Elektrik Mühendisleri Odası ya da Makine Mühendisleri Odası’na kayıtlı yetkili mühendislerimiz tarafından imzalanmaktadır. Raporlama işlemleri de yine aynı şekilde güncel standart ve mevzuat dahilinde sürekli olarak kontrol edilerek gerçekleştirilmektedir. Örnek tablolar, açıklayıcı maddeler, görüş ve öneri bölümleriyle birlikte raporlama işlemlerimiz gayet yalın ve anlaşılır olmaktadır.
Hareketli Yükleme Rampası muayenesi zorunlu mudur?
25.04.2013 Tarihli 28628 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan İş ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği bunu zorunlu kılmaktadır.
Hareketli Yükleme Rampası periyodik kontrol sıklığı nasıl belirlenmelidir?
Periyodik muayene sıklığı ile ilgili açıklama İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği aşağıdaki gibidir.
Ek III Madde 1.4 Periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının bu yönetmelikte belirtilen istisnalar (*) dışında bir yılı aşmaması gerekir.
Muayene öncesi ön hazırlık nasıl yapılır?
- Hareketli Yükleme Rampası kapasitesinin veya beyan kapasitesinin 1,1 katı (dinamik yük testine yönelik) ve 1,25 katı (statik yük testine yönelik) kadar test yükü ile uygun bağlama elemanları hazırlanmalıdır.
- Kontroller sırasında refakat edecek olan yetkili ve eğitimli personel bulunmalıdır.
- Kontrol edilecek olan Hareketli Yükleme Rampası etrafında güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır.